Počujeme sa dobre? - Ako nám bolo počas Medzinárodného dňa sluchu v Eurovea

pred 6 rokmi
Počas Medzinárodného dňa sluchu, 3.3.2018, si bezplatne vyšetrili sluch deti aj dospelí. V  Sluchobuse tak bolo počas 3 hodín stále plno. Niektorým sme odporučili následnú návštevu ORL lekára, odhalili 3 zápaly v uškách detí a našťastie počuli z úst rodičov a manželiek viackrát:    
                                                                                      “ Počuješ dobre, už je to potvrdené! Nie že ma budeš nabudúce ignorovať! “



V škole aj v bežnom živote je každé slovo dôležité. Odhaliť ľahkú až stredne ťažkú poruchu sluchu sa väčšinou podarí až pri nástupe do školského kolektívu a pri prvých problémoch s porozumením. Ak má dieťa problém so sluchom, pomôcť mu potrebujeme čím skôr a najkvalitnejšími metódami. Pri skorej a správne zvolenej forme pomoci, sa mnoho detí s poruchou sluchu môže naučiť počuť, rozumieť a rozprávať podobne ako ich počujúci rovesníci. Aj na tento fakt upozorňovalo beplatné vyšetrenie sluchu v Eurovea počas uplynulého víkendu.


“Na bezplatných vyšetreniach sluchu sa podarilo zachytiť dve deti, ktoré nepočuli tak dobre, ako by mali. V oboch prípadoch ide našťastie iba o tekutinu v strednom uchu. Po nastavení liečby sa ich sluch vráti späť do normálu. Vďaka Sluchobusu a prítomnosti MUDr. Kulicha dostanú liečbu včas a ich stav sa zbytočne nezhorší.” - konštatuje František Majtán z OZ Nepočujúce Dieťa.





Na Sluchobus určite nebude spomínať v dobrom 9 ročný Jakub, ktorého mama si výsledky vysvetlila po svojom. "Tak! A už mi nebudeš môcť povedať, že si ma nepočul, keď máš niečo urobiť, počuješ veľmi dobre," vyhŕkla hneď ako s dozvedela správy od vyšetrujúceho lekára.






TIP NA ZÁVER:  9 z 10 rodičov predškolákov a školákov odporúča overiť si počutie u svojich detí pred nástupom do školy.
Oplatí sa pomôcť im včas alebo len odstrániť príčiny výhovoriek “Nepočujem Ťa mami”.














Do Počutia

Tím OZ Nepočujúce Dieťa

Za podporu podujatia srdečne Ďakujeme Bratislavskému samosprávnemu kraju a Nadácii Markíza.


Komentáre (0)

Pridaj komentár