Celoslovenské stretnutie v Liptovskej Sielnici 2017 - Naše zážitky

pred 6 rokmi

V polovici septembra sa stretlo vyše 40 rodín detí s poruchou sluchu. Stretnutie organizovalo občianske združenie Nepočujúce dieťa, ktoré od roku 2015 pomáha rodinám týchto výnimočných detí. Hoci sa počasie mračilo, deťom a rodičom nechýbal úsmev na tvári.Pričinil sa o to aj detský svet rodinného centra Villa Betula v Liptovskej Sielnici, ktorý je ako stvorený na krásne zážitky a celodennú zábavu. Deti ním sprevádzali animátorky z OZ Nepočujúce dieťa a Villa Betula. Deťom ukázali nie len veci zábavné, ale aj edukačné, ktoré rozvíjali ich schopnosti. Nenápadne tak našepkali aj rodičom, ako môžu doma vďaka hre podporovať rozvoj svojich detí.

Rodičia mali možnosť stretnúť takmer 20 odborníkov z vybraných oblastí. V prednáškach im porozprávali ako rozvíjať deti v ranom veku, ako budovať komunikačný kanál, na čo myslieť pri výbere škôlky a školy, čo je dôležité pri nastavovaní načúvacích prístrojov a KI, ako pomôcť dieťaťu vyrovnať sa s postihnutím, ako môžu pomôcť centrá včasnej intervencie a čo nového priniesli novinky z oblasti kochleárnej implantácie vo firmách MED-EL a Cochlear. Odborníci okrem prednášok venovali rodičom čas aj na osobných konzultáciách, kde sa rodičia mohli opýtať presne tie otázky, ktoré ich práve zaujímajú.

V stánku OZ Nepočujúce dieťa si rodiny mohli pozrieť Živé knihy od Edumy, naučiť sa nové posunky a prezrieť si pripravované edukačné materiály. Tie môžu pomôcť rodičom rozvíjať svoje dieťa pri každodennej hre. Občianske združenie preto pripravuje posunkové omaľovánky, abecedné a zvieratkové pexesá, aktivity na precvičovanie počítania, čítania, písania, rozvoj reči a ďalšie.

To všetko by nebolo možné bez partnerov, ktorým záleží na deťoch s poruchou sluchu a ktorí toto stretnutie finančne a odborne podporili. Podujatie za symbolický honorár fotografoval Vlado Mikloš. Všetkým partnerom srdečne ďakujeme!



Zažili sme skutočne výnimočný deň. A ako sme upozorňovali v pozvánke, deťom a ani rodičom sa skutočne nechcelo ísť domov. Mnohí z nich nám napísali pozitívne hodnotenia, za ktoré im srdečne ďakujeme.

Tešíme sa opäť niekedy dopočutia ;-)

PS: V prípade záujmu si môžete pozrieť prezentácie prednášajúcich (88 MB, po otvorení stránky v pravo hore kliknite na šípku "stiahnuť").

Komentáre (1)

Pridaj komentár