Aký bol Počujko - Môj NEpočujúci kamarát - naše neobyčajné zážitky

pred 7 rokmi

Tram tara ra! Ctené dámy, vážení páni, milé detičky! To, čo vidíte okolo seba je Počujkov zázračný svet! Uprostred lesa, medzi stromami, kríkmi, lúčnymi kvetmi, na voňavej tráve a pod dohľadom zvedavých lesných zvieratiek, kde sa vzal, tam sa vzal, odrazu tu len tak bol.

Zo všetkých strán sa na Vás usmievajú premilí kúzelníci z Počujkova s veselými rukami, ako anténkami na hlavách. Sú tu pre každého drobca, ktorý sa snáď len šťastnou náhodou, ocitol v tomto zázračnom svete spolu s nimi. Všade znie smiech, radosť a džavot. Do toho sa mieša mávanie rúk a blikanie veselých očiek šťastných detí a spokojných rodičov. A div sa svete, rukami sa tu nie len máva, ale aj rozpráva.

 

Na jednom konci sa s deťmi rukami rozprávajú samotní Počujkovia a ukazujú im, aké je ľahké mať dobrých kamarátov a rozumieť si navzájom aj bez slov. Trocha ďalej sa reči bez slov a zvuku učia tí starší, rovnako s nadšením a usmievajúcimi sa očami. Uprostred toho sa detičky pretekajú o stošesť, kto je zručnejší, kto si viac zapamätá a kde sa vlastne schovali dva rovnaké posunky.

 

Je tu tajuplný dvor, plný pomôcok a materiálov, vďaka ktorým si detičky môžu samé vyrobiť nádherné doplnky. S nimi dokonale zapadnú do tohto čarokrásneho sveta. Stávajú sa z nich Počujkovia a Počujky.

 

Aby tej radosti nebolo málo, o kúsok ďalej je hrad slávnych gumkáčov. A vyhráva ten, kto rýchlejšie zdolá hradné bralo, alebo vyskočí vyššie do okna k princeznej pre jabĺčko.

 

To, že sa tu všetci radujú, sa dokumentuje portrétovaním priamo na mieste a to ešte aj so službami maskérov a aranžérov. Nech sa páči, každý kto to skúsil, neoľutoval a dôkazom bude archív na Počujkovom Facebooku.

 

Pri fotení si každý pripadal aspoň tak slávnostne, ako osobnosti, ktoré cez veľké fotografické obrazy učili okoloidúcich zvedavcov, ako sa posunkom prihovoriť nepočujúcemu. A to, koľkých výstava od organizácie Effeta “Nauč sa posunok, aby sme si rozumeli” už oslovila okolo celého Slovenska, by vedeli rozprávať len obrazy samy.

 

Keď sa otočíte, je pred vami čistinka, kde čarujú muzikanti - Boris Čellár a Juraj Raši. Nebudete veriť, ale sú tak zázrační, že dokážu hrať aj pre nepočujúcich. Ich hudba je tak dokonalá, že prenikne aj bez pomoci uší až ku srdcu každého, kto sa pristaví.

No a pre tých, ktorí snívajú o lietaní do výšin a diaľok, sú tu kúzelní klauni v sukničkách s červenými nosmi a copíkmi, ktorí vyčarujú malým aj veľkým obrovské mydlové bubliny a úsmev na tvári. A keď na záver Cirkus-kus vyškolia všetky deti v cirkusovej škole za akrobatov, atmosféra je dokonalá.

 

A tak to má byť. Aj keď zázračný Počujkov svet, ktorý sme zažili poslednú septembrovú sobotu na Železnej studničke, sa nakoniec rozplynul, to čo vpísal do srdiečok zúčastnených detí a všetkých dospelých, v nich ostane navždy. Lebo nie je dôležité či sme počujúci, alebo nepočujúci. Dôležité je, že si chceme k sebe nájsť cestu a byť si navzájom dobrými kamarátmi.

 

Za túto skúsenosť sa ctené dámy, vážení páni a milé detičky chceme poďakovať celému tímu OZ Nepočujúce dieťa, všetkým dobrovoľníkom a dobrým dušiam, ktorí dokázali svojou nezištnou pomocou pripraviť a zrealizovať rozprávkové popoludnie v Počujkove – čarovnej krajine, kde si rozumejú počujúci aj nepočujúci, kde sa navzájom obohacujú a hľadajú spoločne to, čo ich spája.

 

Budeme sa tešiť každému Vášmu záujmu o aktivity našich Počujkov – priebežne bude všetko zverejňované na www.nepocujucedieta.sk a na našom facebooku.

 

Hlavným partnerom pri organizácii Počujkovho zázračného sveta v roku 2016 bola Nadácia SLSP. Stretli sme sa vďaka zamestnaneckému grantu nadácie SLSP a zorganizovanej zbierke od rodín s nepočujúcimi deťmi iniciovanou rodičmi nepočujúcich dvojičiek.

 

Spoluorganizátormi boli dve organizácie venujúce sa pomoci rodinám s nepočujúcimi deťmi - Effeta - Stredisko sv. Františka Saleského v Nitre a OZ Infosluch, v ktorom Silvia okrem inej pomoci vytvorila prvý portál s komplexnými informáciami pre rodiny s nepočujúcimi deťmi.

 

S ďaľšími vecnými cenami, organizáciou, logistikou, zapožičaním inventáru, realizovaním worshopov a mnohými inými potrebnými vecami nám pomohli: TPD.sk, dm drogerie markt, Nadačný fond Telekom pri Nadácii Pontis, CirKus-Kus, LK-Studio, Polepíme, Wood Pack, Kalab, FouFou ateliér a viac ako 30 perfektných dobrovoľníkov.

 

Podporiť aktivity OZ Nepočujúce dieťa môžete aktívne ako účastníci, prípadne aj ako dobrovoľníci . Stačí nám napísať na info@nepocujucedieta.sk a radi vám poskytneme bližšie informácie.

 

Realizácii budúcich projektov s Počujkami pomôžete aj svojím príspevkom na darcovskom portáli www.dobrakrajina.sk, v projekte Nepočujem, ale rozprávať môžem.

 

Ďakujeme a do počutia ;-)
Tím OZ Nepočujúce Dieťa

 

Text: Martina Koyšová
Foto: archív OZ Nepočujúce Dieťa, Adam Kováč, Andrea Gajdová

 

Komentáre (0)

Pridaj komentár