Postup pri vybavovaní preukazu ZŤP/ZŤPS

pred 8 rokmi

Žiadosť o vyhotovenie preukazu ŤZP má právo podať každá fyzická osoba, prípadne jej zákonný zástupca. Z hľadiska zdravotného postihu je potrebné ochorenie zdokladovať z lekárskeho hľadiska – predložených lekárskych nálezov k žiadosti. Žiadosť sa podáva priamo na oddelení  posudkových činnosti  Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v mieste trvalého bydliska osoby, ktorá žiadosť podáva. K žiadosti o vyhotovenie preukazu ŤZP je potrebné doložiť lekársku správu od všeobecného lekára (nájdete v prílohe príspevku) a zároveň sú potrebné odborné lekárske nálezy od ostatných odborných lekárov. Pri sluchovom postihnutí je potrebná správa od foniatra s uvedením percentuálnej stupnice podľa FOWLERA. Zároveň je potrebné vyplniť žiadosť o vyhotovenie preukazu ŤZP (nájdete v prílohe príspevku).

 

Posúdenie toho, či úrad vydá len preukaz ZŤP, alebo ZŤP so sprievodcom je vždy na výklade zodpovedného pracovníka, ktorý žiadosť posudzuje. Prihliada sa aj na ostané zdravotné ťažkosti, preto je dobré do lekárskeho nálezu uviesť stanovisko od všetkých lekárov. Proti rozhodnutiu úradníka je možné sa odvolať a v odvolaní je dobré čo najpodrobnejšie zdôvodniť komplikácie ktoré s človekom so ZŤP každodenne máte.

Komentáre (3)

  • Velmi pekny prakticky clanok, ktory oceni kazdy rodic, ktory sa snazi zorientovat v socialnej oblasti. Dakujemelaughing

  • ahoj ...teda toto nieje komentár, ale sem sa mi to hodilo...

    máme Ninku a vybavujeme jej ZŤP...

    a chcela som sa spýtať aké je minimum nálezov, ktoré potrebujeme aby sme ho dostali a žiadali potom o príspevok na načuváky?

    Už máme pediatra a foniatra...treba aj psychologickú správu, alebo ešte niečo viac? ďakujeme

  • Posudzovanie prebieha tak, že sa určí miera funkčnej poruchy. Ako prebieha pri iných postihnutiach neviem. Viem, že ak je strata podľa FOWLERA 100%, znamená to 70% funkčnú poruchu. Na priznanie preukazu je potrebná funkčná porucha 50%. My sme neriešili žiadne ďalšie potvrdenia, lebo podľa FOWLRA majú obe 100% stratu. Ale pre prípad, že tá strata je podľa FOWLERA menšia, som napísal, aby dali ľudia čo najviac správ, aby to pri posudzovaní vyšlo na tú funkčnú poruchu 50%. 

Pridaj komentár