Kochleárna implantácia - proces

pred 8 rokmi

Kochleárna implantácia (KI). Pred rokom som poriadne nevedel, čo to je. Dnes ma oslovujú iní, aby sa poradili, čo to všetko obnáša. Tento blog píšem ako rodič. Nie som lekár a všetko, čo píšem, je pohľad rodičov, ktorí si celým procesom prešli a naďalej prechádzame.

S mojou manželkou sme dúfali, že pre dievčatá (naše dvojičky :) ) bude postačujúce kompenzovať ich poruchu načúvacími prístrojmi. V Brne nám však potvrdili, že ani najlepšie načúvaky nedostanú sluch našich báb na úroveň reči a pre dievčatá je posledným možným riešením KI. Nastala teda fáza zisťovania informácií, čo to znamená pre moje deti a či je to niečo, čo chceme, aby absolvovali.

Ťažko laicky popísať tak závažný zásah do organizmu, ako je KI. Veľmi zjednodušene ide o preskočenie vnútorných častí ucha tak, že sa implantát pripojí priamo na sluchový nerv a stimuluje ho elektrickými impulzami.To znamená, že ak by bolo ucho počujúce, po operácií bude hluché. KI sa skladá z dvoch častí. Vnútorná (implantát) sa chirurgicky vkladá do hlavy a vonkajšia (procesor) je za uchom a zachytáva zvuky, ktoré následne posiela do implantátu. Na rozdiel od načuvaku, ktorý len zvuk zosilní, implantát ho zmení na elektrické impulzy, ktoré posiela do mozgu. Toto je dokument RTVS o operácií, kde je operácia priamo znázornená. 

Proces implantácie sme absolvovali v Bratislave na Antolskej, preto všetok popis je z našich zážitkov tu. KI sa implantujú ešte v Košiciach a Ružomberku. Ak máte zážitky z týchto zariadení, podeľte sa s nimi v diskusií alebo vlastnom blogu.

V Bratislave prebieha proces KI nasledovne. Pokiaľ dieťa nenapreduje s načúvacími prístrojmi, foniater objedná rodičov na diagnostický pobyt. Ten trvá týždeň (od pondelka do piatka) a dieťa skúmajú logopédi, foniatri, ORL doktori a psychológ. Dieťa absolvuje aj audiologické vyšetrenia. Cieľom pobytu je vylúčiť, že dieťa počuje a doteraz nereagovalo z iných príčin ako porucha sluchu. Po absolvovaní pobytu sa naplánuje ešte jeden kontrolný pobyt o tri mesiace až pol roka. Po druhom pobyte sa lekári definitívne rozhodnú, či je dieťa vhodným kandidátom na KI. Ak áno, tak sa posielajú podklady do poisťovne pacienta na schválenie.

Poisťovňa má 30 dní na vyjadrenie sa k návrhu. Ak návrh schváli, naplánuje sa operácia implantátu. Po operácií potrebuje dieťa okolo mesiaca na rekonvalescenciu a zahojenie rany. Väčšinou je naplánovaný opäť týždňový pobyt, na ktorom prebehne prvotné nastavenie procesora a aj prvotné vyšetrenia, najmä logopedické a audiologické. Následne sa procesor nastavuje opäť buď na pobyte v nemocnici, prípadne priamo s technikom až do stavu, kedy dieťa počuje bežnú reč. Procesor sa nastavuje postupne tak, aby si dieťa postupne zvykalo na zvuky.

S ďalšími zážitkami budem pokračovať postupne.

Komentáre (3)

  • Wow, zaujimavy prispevok. Moj syn ma tiez ki na obidvoch uskach. Je to najlepsia vec na svete pre nepocujuce deti. Ked mate dobrych odbornikov a dobru implantu, robi to zazraky. Inak to, ze musite ist na dlhodobe pobyty pred operaciou som nevedela. Asi tak to chodi na slovensku. My sme boli implantovani v zahranici

  • Bol by som rád, aby sa podelili so svojími skúsenosťami rodičia, ktorých deti boli inde operované. Ja som popisoval proces na Antolskej v Bratislave. Tie procesy nie sú ani na Slovensku rovnaké, pokiaľ ja viem. Prípadne ak by ste sa mohli podeliť aj s vašou skúsenosťou, ako je to v zahraničí, aby sme to mohli porovnať :)

  • DObrý den,aj moja mala má už operáciu KI za sebou ,robili jej ju ked ešte nemala ani 2 roky a prve nastavenie mala v 2 rokoch..Je to tak ako piše Lukáš..nám načuvacie nič nepomáhali tak sa rozhodli pre KI..Má ho na lavom ušku a od operácie sme zaznamenali velkš pokroky hlavne čo sa tyka reagovania na zvuky a rozoznavanie zvukov a tiež reči ..po operacii sme boli na Antolskej 4 krat do roka kde sa robili nastavovania KI sledovali malu ako reaguje,logopedia a audio..Teraz chodime už len 2 krát do roka vždy na týžden až do 6 rokov a potom sa uvidí..hlavne ako sa bude vyvyjat rečovo nakolko z KI počuje dobre..Má poruchu reči tak každe naučene pismenko,slovo je pre nas velká vyhra..ale je šikovna i ked učit sa jej moc nechce ,ale rada rozprava ..pusa sa jej nezavre aj ked je to šušlave a malokto jej rozumielaughingje to len o trpezlivosti a neustalom opakovani ..ale ja verím že to mala zvládne tak ako aj ostatne detičky..

Pridaj komentár