Vytvorme spolu niečo pekné :)

pred 8 rokmi

Ahojte priatelia,

telefonujem, rozprávam sa s mnohými rodičmi, čítam si tu vaše príspevky, (našla som aj na fb priečinok "iné správy" a tak odpisujem ľudom ešte spred pár mesiacov...ospravedlňujem sa za opozdenie, ak som aj niekomu neodpísala, kluďne mi prosím napíšte ešte raz, až kým neodpíšem :)) ..na jednej strane ďakujem všetkým, ktorý mi dali pocit, že to čo robím(e) má význam..ĎAKUJEM! na druhej strane, si čím ďalej tým viac kladiem otázky:

Prečo to tu takto (ne)funguje?
Ako je to možné?
Ako to zmeniť?
Čo pre to je potrebné urobiť?
Ako a kto to môže zmeniť?
Ako si - im k tomu môžeme pomôcť?

Sme v celej problematike veľmi krátko, 5.12 to budú 2 roky čo nám povedali diagnózu nášho syna. Mnoho problémov sme si odžili na vlastnej koži, mnohé spoznávame, o mnohých ešte ani netušíme. Preto vás prosím o pomoc, pomôžte nám vidieť, čo sme doteraz nevideli :)

Mnoho ľudí tu robí pre naše deti mnoho dobra. Mnoho ľudí by možno aj robili čo treba a možno len nevedia... nemajú potrebné veci k tomu...
Aj preto začínam hľadať možnosti riešenia a prosím, pomôžte mi, dopíšte k tomuto príspevku, čo vás napadne - čo vám chýba, čo by ste chceli vy zlepšiť, s čím vidíte, že by ste vy konkrétne mohli - vedeli pomôcť.

Myslím, že čím viac nás bude robiť niečo dobré a vzájomne si budeme pomáhať, o to krajšiu budúcnosť pre naše nepočujúce deti si vytvoríme :)

 

Na úvod pár vecí, ktoré ma napadli :

 

1. nemáte niekto doma v zásuvke NA ktoré nepoužívate a boli by ste ich ochotní požičať?
My sme naše Widex Flash nechali v Brne a požičali maminke s 1,5 ročným chlapcom, aby kým budú kupovať svoje druhé.. mohli mať na uškách niečo, cez čo ich dieťatko bude mať potenciál lepšie počuť ako cez NA, ktoré im boli predpísané.  Keď som videla audiogram dieťatka, čo počuje s našimi NA, veľmi som sa potešila :) Pretože viem, že toto dieťatko má pred sebou krásnu budúcnosť... No teraz tu zdieľala svoj príspevok aj daľšia mamina, ak im aj v dohľadnej dobe nájdem v Brne termín, oni majú priestor pracovať iba s tými NA s ktorými dieťa príde... A kedže naše NA už máme požičané - nemáte niekto NA, ktoré vám ležia v šuflíku a požičaním by ste mohli urobiť dobrý skutok a pomôcť dieťatku? :)

 

2. Termíny v Brne. Klobúk dolu pred tímom týchto ľudí. Pre mňa sú to anjeli, bez ktorých by som nevedela už vôbec čo robiť.. a bez ktorých by sa množstvu našich, či českých detí nepomohlo. Termíny budú k dispozícii od jari budúceho roka, mnoho detí bude vyšetrených ešte počas tohto roka. Prosím vás o trpezlivosť. Celý ich tím robí neskutočne mnoho len preto, aby našim deťom pomohli a majú moju obrovskú vďaku. O spôsobe prihlasovania pre vás pripravujem samostatný blog. Takže opäť tu platí byť trpezlivý, prihlásiť sa a vedzte, že keď budem môcť, pomôžem ako ja, tak aj úžasní ľudia a odborníci z kliniky Audio-Fon.

Tu som optimista aj pri našom systéme. Verím, že keď pochopíme, čo bráni našim Dr. rovnako kvalitne vyšetrovať naše deti a pomáhať im tak, ako som si to zažila v Brne ja, či mnoho z vás, budeme im to môcť pomôcť docieliť.

A aj preto týmto vyzývam všetkých kompetentných - Prosím otvorte sa, stretnime sa a začníme hľadať možnosti pomoci pre naše deti. Ozvite sa mi na info@nepocujucedieta.sk a začneme spolu hľadať riešenia. Pretože cieľ máme rovnaký - Pomáhať rodičom nepočujúcich detí a hlavne samotným nepočujúcim deťom.

 

3. vzájomná pomoc. Je to pre mňa niečo čo môže robiť každý skúsenejší rodič či odborník z praxe.

Odovzdať to, čo mu bolo dané. To čo sa naučil, to čo mu pomohlo...

môžete tak urobiť :http://www.nepocujucedieta.sk/blog
Napíšte blog.. zdieľajte svoje myšlienky, stretnite sa s rodinami.... podporte sa navzájom.. Pretože iba my, rodičia nepočujúcich detí, či inak výnimočných detí, vieme naozaj precítiť, čo asi cíti druhý rodič inak výnimočného dieťatka asi zažíva.. a vedieť, že v tom nie sme sami, je na nezaplatenie...

 

4. Pozrite si mapu užívateľov na portáli - http://www.nepocujucedieta.sk/mapa-pouzivatelov
a zaregistrujte sa ako možnosť pomoci. Keď budeme vidieť mapu rodičov, vieme vidieť, kde je vás viac spolu. A potom verím, že sa medzi vami nájdu rodičia, ktorí by sa tiež radi stretávali, tak ako sa to robí tu v BA. A opäť príde ku krásnemu spojeniu, ako je to aj tu v Bratislave s Františkánmi. Bez nich by mnoho našich akcií pre nepočujúce deti nejestvovalo. Možností je mnoho, najskôr ale treba zistiť pre koho a čo by bolo dobré robiť :) a Nájsť ľudí, čo to budú robiť. A to verím, že spolu nájdeme...

 

Takže možno k záveru taký sumár, čo môže urobiť každý z vás, pre vás priatelia :

Ste RODIČIA- nepočujcúcich detí?
- napíšte si na papier, čo vám chýba
- kde cítite, že by sa malo niečo zmeniť
- čo vám pomohlo?
- čo naopak nie?
- čo by ste chceli, aby už rodičia, čo prídu po vás nemuseli riešiť?
- čo aktuálne riešite- teší vás, trápi vás?
- kde vidíte možnosť, že by ste mohli aj vy pomôcť? V čom by vás bavilo pomáhať?


Ste NEPOČUJÚCI?
- čo chýba vám?
- čo by ste chceli zmeniť?
- s čím viete- pomôžete vy?
- chceli by ste ešte s niečím pomôcť ostatným nepočujúcim, ich rodičom či deťom?

 

Si NEPOČUJÚCE DIEŤA?
- napíš nám niečo o sebe :)
- čo aktuálne riešiš?
- je niečo čo by si chcel zmeniť? Zlepšiť?
- Chcel by si si s niečím pomáhať ostatným nepočujúcim?
- Chcel by si pomáhať na akciách, ktoré sa pripravujú?
- máš nejaký nápad, tvoríš niečo, čo by mohlo pomôcť ostatným?

 

Si ŠTUDENT či iný ODBORNÍK v obore? či chceš byť naším PRIATEĽOM a pomáhať nám s vecami, ktoré robíme?
- daj nám o sebe vedieť a napíš nám, v čom si dobrý, čo robíš, s čím by si chcel pomôcť - respektíve pomáhaš.
- Chcel by si nám dobrovoľnícky pomôcť meniť svet a vytvoriť krajšiu budúcnosť pre nepočujúce deti na Slovensku? ozvi sa nám :)
- Chceli by sme vytvoriť mapu pomoci a dobrých vecí, ktoré sa tu robia :)

 

Ste DOKTOR, odborník v praxi, ktorý sa venuje nepočujúcim deťom?
- ozvite sa nám a začnime spoločne hľadať možnosti ako zlepšiť starostlivosť o nepočujúce deti na Slovensku.
Verím, že sa to dá.
- Ste ORL odborník, možno foniater žijúci v zahraničí, či tu v SR a uvažujete či sa vrátiť a venovať sa nepočujúcim deťom?
Určite to má význam! Pretože tieto deti majú pred sebou krásny potenciál. Pozrite si príbeh jedného chlapca, o tom, čo všetko je už v zahraničí štandardom a u nás v republike sa to stáva realitou...http://tivi.cas.sk/video/2325854/aj-nepocujuce-dieta-je-perfektne-presvedcte-sa.html


Teším sa na pomoc a odpovede každého z vás 
Lubka Majtánová​
OZ NepočujúceDieťa.sk
info@nepocujucedieta.sk

 

smile              Verím, že spolu vytvoríme krásne veci                 smile

Komentáre (3)

  • Dobrý deň, možno je to od veci, ale ja osobne by som uvítala venovanie sa logopedickej starostlivosti dieťaťa. Viem že každé jedno dieťatko navštevuje svojho vlastného logopéda/surdopéda, možno v domnienke, že ten náš je aký sklvelý, ako dobre naučí, a nemusí to tak byť. Preto by som uvítala nejaké skúsenosti a rady iných rodičov, ako postupovať, ako sa doma učiť, ako motivovať, triky atď. Toľko za seba. Ďakujem pekne. A ďakujeme pekne za všetko čo robíte pre naše detičky. Nech sa Vám aj naďalej darí. Kristína

  • Aj nám bola daná veľká pomoc, preto aj my, keď to bude v naších silách, radi pomožeme Vám :-) ako na začiatok, môžeme požičať naše "ušká" Widex R 19, ktoré nám ležia doma v šuflíku. Viem, že nepatria medzi kvalitné načúvacie prístroje, ale Markus aj s nimi urobil veľké pokroky. S nimi sa naučil vnímať zvuky a naučil sa rozprávať prvé hlásky, či slová ;-) 

  • Dobrý deň  :) ja som nepočujúca a som taktiež aj študentka. Mám skúseností so sluchovým psotihnutím a všetko okolo toho. Ja ako sluchovo postihnutá tancujem. Začiatky boli najprv u mojej mamy na ZUŠke ktorá učí tanec. Takže je učiteľka tanca. Neskôr ma prijali na jedno tanečné konzervatórium v Košiaciach na druhej mi nedali možnosť. Venovala som sa tancu na pol porfesionálnej úrovne až na profesionálnej úrovni. Teraz študujem na VŠMU v Bratislave Tanečné umenie- Didaktika moderného tanca. Niekedy hlavne väčšinou pomáham u mamy učiť detí na ZUŠ kde som chodila. Nadobúdam mame a deťom nové vedomosti v oblasti tanca a ich technike. Môj príbeh nájdete na stránke ZO ŽIVOTA a je to pod názvom Tanec. Chcela by som aby aj hedikepovaní nepočujúci ľudia vedeli nájsť svoj strach, vyjadrenie v tanci. Ak majú sny o tom že budúd tancovať, chcú a majú talent na to rada by som aj učila detí na ZUŠ alebo študentov. Ktorí by chceli nájsť informácie v tanečnom umení ako vzniklo dejiny. Alebo len tancovať. Bude to náročné. Pretože nebudú zvyknutí tancovať sami na hudbu. Nebudú vedieť nájsť rytmus, budú sa hanbiť pred ostatnými budú mať strach. Ale tancom všetko prekonajú budú samy sebou, budú sa vedieť vyjadriť ako sa cítia a nemusia nič vysloviť. Takíto ľudia sú veľmi emocionálny. Majú veľa emócie v sebe. Stačí jeden pohľad a hneď viem ako im je, presne takto som sa cítila aj ja. A veľmi rada chcem im v tom pomôcť. :)

Pridaj komentár