Výhody ZŤP v kocke

pred 8 rokmi

V prvom príspevku na tému ZŤP preukazov som popísal postup a podklady potrebné na vybavenie preukazu ZŤP. Teraz spíšem výhody s ktorými máme reálnu skúsenosť a tie o ktorých som sa dočítal. Zameriavam to najmä na výhody pre sluchovo postihnutých, pretože je veľa ďalších zliav a výhod, ktoré sú naviazané na autá a stavebné úpravy, ktoré však len so sluchovým postihnutím nedostanete.

Na jednu výhodu som prišiel pri zmene práce. Personalistka ma upozornila, ze ak mam dieta s preukazom ZTP tak mám nárok na ďalších 10 platených dní ročne na Sprevádzanie postihnutého dieťaťa do zariadenia sociálnej starostlivosti alebo špeciálnej školy. Je to v zakone 311/2001 Z.z. paragraf 141, odsek 2 pismeno C, bod 2, keby si to chcel iný zamestnávateľ overiť.

RTVS: Ako prvé som využil to, že ak žijete v domácnosti s osobou so zdravotným postihnutím, nemusíte platiť koncesionárske poplatky. Na to stačilo vyplniť žiadosť na stránkach RTVS a poslať ju mailom aj s nascanovaným preukazom ZŤP na uvedený mail a po pár dňoch prišlo potvrdenie, že je to v poriadku a poplatky platiť nemusíme.

Cestovný Pas: Pri pase nie je žiadna špeciálna zľava ale dá sa ušetriť na poplatku za predĺžení pasu. Ak prídete na políciu s platným pasom a požiadate o zapísanie ZŤP do pasu, tento úkon nás stál 4€ (kategória deti do 3 rokov). Vydaný pas platí dva roky. Ak teda požiadate o zápis pred koncom platnosti pasu, tak môžete na poplatkoch mierne ušetriť. Normálny poplatok za predĺženie pasu pre 3 ročné dieťa je 8€. 

Ostatné nami odskúšané výhody: Parkovné na Kramároch v detskej fakultnej nemocnice je pre ZŤP osoby znížené o 3,50€. Stačí na to pečiatka na parkovací lístok od doktora. 

Parkovné na Antolskej je tiež zadarmo, stačí ak pri platbe stlačíte tlačítko operátor a následne poviete, že máte preukaz ZŤP a nadiktujete meno držiteľa a číslo preukazu.

V ZOO Bratislava je vstup pre osobu ZŤP zadarmo, ak je to preukaz so sprievodcom tak aj sprievodca ide zadarmo. 

V ZOO Spišská nová ves má vstup zadarmo len ZŤP osoby (nie sprievodca ak je to dieťa do 3 rokov).

MHD v Bratislave je na teraz pre ZŤP aj sprievodcu zadarmo do 31.12.2015. Medzitým je potrebné vybaviť pre držiteľa preukaz, na ktorý bude mať potom nárok na zľavu (ak má trvalý pobyt v BA tak je zľava 90%, ak mimo tak 50%) ale len na predplatené lístky :(. Deti do 6 rokov sú zadarmo. Takže ak máte preukaz ZŤPS tak do 6 rokov dieťaťa netreba nič riešiť.

Limit na doplatok za lieky je 25€ za štvrť roka pre deti nad 6 rokov a dospelých s preukazom ZŤP. Pre deti do 6 rokov bez preukazu ZŤP je limit 8€ na kvartál. Pre deti do 6 rokov s preukazom ZŤP je limit 0€ za kvartál

Zdravotná poisťovňa pošle sumu nad tento limit poistencovi, avšak nemusí to byť suma zhodná s tou, ktorú zaplatíte v lekárni. Zohľadňuje sa doplatok za najlacnejší liek. Poisťovňu je potrebné informovať, že bol poistencovi vydaní preukaz ZŤP.

Ostatné výhody: 

Dane

Správca dane (obec) môže ustanoviť zníženie nasledovných daní a poplatkov:

– stavby na bývanie, byty, garáže a nebytové priestory slúžiace ako garáž (pre auto osoby s preukazom ZŤP) vo vlastníctve držiteľov preukazu občana s ťažkým zdravotným postihnutím alebo držiteľov preukazu občana s ťažkým zdravotným postihnutím s potrebou sprievodcu,

– zníženie prípadne zrušenie poplatku za odvoz komunálneho odpadu

Poplatky

- oslobodenie od poplatku za povolenie uzavrieť manželstvo pred iným ako príslušným matričným úradom a povolenie uzavrieť manželstvo mimo úradne určenej miestnosti medzi občanmi SR

Cestovanie

- cestujúcim, ktorí sú držiteľmi preukazu ZŤP, poskytujú ŽSR zľavu 50 % z obyčajného cestovného v 2. vozňovej triede vlakov osobnej dopravy. Držiteľ preukazu s červeným pruhom má nárok aj na bezplatnú prepravu svojho sprievodcu a invalidného vozíka v služobnom vozni. Pre EC a IC vlaky je tiež zľava na cestovné ale nenašiel som %ntuálne vyjadrenie. Je závislá na dĺžke trasy a čase pred objednaním. 

- u Regio Jetu som našiel len jednotnú zľavu 60% a sprievodca zadarmo

- pri cestovaní autobusovou dopravou sú zdravotne postihnutým občanom u väčšiny dopravcov poskytované zľavy z cestovného. Takéto zľavy a prípadne aj úplné oslobodenia sa vzťahujú aj na sprievodcu postihnutej osoby. Konkrétne podmienky a výšky zliav sú uverejnené v tarifách jednotlivých dopravcov.

Kultúra, vzdelávanie, šport a iné

Je potrebné si overiť jednolivé podujatia, múzeá, kurzy a vstupy pred návštevou prípadne kúpou vstupeniek, lebo týchto zliav je veľa a menia sa, niektoré sú symbolické, iné sú podstatnejšie. Rovnako aj podmienky pre vstup sprievodcu a zľavy pre neho sú pomerne individuálne. 

Snáď to aspoň trochu pomôže laughing

 

Komentáre (3)

  • Pridam naše skúsenosti so ZTP preukazom - nemáme červený prúžok. Bratislava zadarmo vstup do Bibiana,  detské múzeum,  prírodovedne muzeum, MHD, kino v bory mall ZTP zdarma - sprievod platí detské vstupné. Bojnice - vstup do zoo 0,10 centov, vstup do zrkadloveho bludisko zdarma. 

    Praha - tu neplatí zľava na mhd pre ztp Z iného štátu ako ČR.  Aj keď máte zapísané v pase. Vstup do Zoo ztp zdarma - ja detské vstupné,  vstup na rozhľadňu Petrín, zrkadlove bludisko, Vysehrad všetko pre  ZTP zdarma. 

    Viedeň - MHD fakt netuším radšej kupujem detský lístok.  Vstup do ZOO ztp zdarma ja detské vstupné - treba preukázať aj v pase že je ztp nemusia poznať nás ZTP preukaz. Oplatí sa ukázať aj keď dieťa ešte nemá 6 rokov lebo ináč buďte platiť normálne vstupné za seba. Detí do 6 rokov tu majú zdarma - treba skúsiť.  

    Ak prejde úžasný zákon O spoplatnení cestovania mhd v ba, ZTP bude platiť 0,10% zo sumy.

    Tak príjemne kultúrne vyžitie a cestovanie 

     

  • My využívame bezplatné cestovanie v MHD v Prešove, zrušili sme koncesionárske poplatky, dokonca sa dá napísať žiadosť a spätne vrátia peniažky, od kedy máte preukaz ZŤP. V aquaparku u nás v Prešove som mala ako sprievodca tiež zľavu. V Košiciach v detskej nemocnici je parkovanie zdarma po predložení preukazu. A idem sa skúsiť opýtať na daňový úrad, ako to je s poplatkami za komunálny odpad. Iné sme zatiaľ neskúšali.

  • Aktualizované o podmienky pri doplatkoch za lieky

Pridaj komentár