Deti dostanú až 500 € na jeden načúvací prístroj

pred 7 rokmi

Deti s poruchou sluchu budú mať opäť väčšiu šancu, aby sa naučili hovoriť a dokázali sa plnohodnotne zaradiť medzi počujúcu väčšinu. Zdravotné poisťovne začnú už od októbra preplácať načúvacie prístroje sluchovo postihnutým deťom a mladým v oveľa vyššej sume ako tomu bolo doteraz. Ministerstvo zdravotníctva SR o tom presvedčili rodičia z OZ Nepočujúce dieťa spolu s lekármi.

 

/detske-nacuvatka-web.jpg alt="Načúvacie prístroje pre deti" align="right" style="max-width: 350px; height: auto; margin-left: 10px; margin-bottom: 10px;" />„Sluchové postihnutie je jedným z mála hendikepov, s ktorým sa dá plnohodnotne žiť, ak sa u dieťaťa odhalí ešte v ranom veku a dostane starostlivosť, akú potrebuje,“ hovorí František Majtán, predseda OZ Nepočujúce dieťa, ktorý je zároveň otcom sluchovo postihnutého chlapčeka. Podľa neho je dôležité, aby sa postihnutie odhalilo čo najskôr. „Ideálne je, ak dieťa s poruchou sluchu dostane od 6. mesiaca špeciálno-pedagogickú starostlivosť a kvalitné načúvacie prístroje. Ani tie nie sú vždy rovnaké. Za modely, ktoré sú vhodné pre deti, musia rodičia doplácať aj stovky eur za jeden prístroj,“ upozorňuje. Ako rodičia chlapca s ťažkou poruchou sluchu si prešli mnohými ťažkosťami – od nedostatku informácií, po hľadanie správnych odborníkov a rodičov, ktorí sa pasujú s podobným problémom. Aj vďaka kvalitným načúvacím prístrojom dnes ich syn nemá problém začleniť sa do sveta počujúcich.

 

„Načúvacie prístroje predpisujem od roku 1993. Za tú dobu som sa často stretla so situáciou, že rodičia nemohli deťom doplatiť na lepší načúvací prístroj,“ hovorí foniatrička Dagmar Volmutová. Preto sa OZ Nepočujúce dieťa s pomocou lekárov snažili dosiahnuť, aby kvalitné načúvacie prístroje, ktoré bez doplatku predpisujú deťom v Rakúsku, Nemecku alebo Veľkej Británii, boli samozrejmosťou aj pre slovenské deti. „Ak je dieťa sluchovo postihnuté a jeho porucha sluchu nie je dostatočne kompenzovaná, bude výrazne ovplyvnený rozvoj reči a následné uplatnenie dieťaťa v ďalšom živote,“ konštatuje foniatrička Dagmar Volmutová.

 

Zdravotné poisťovne po novom od októbra tohto roka uhradia za načúvacie prístroje pre deti a mladých do 18 rokov namiesto 190 eur až 500 eur za jeden kus, pričom dieťa s obojstrannou poruchou sluchu má nárok na dva kusy.

 

TIP: načúvacie prístroje musia byť správne nastavené, aby dieťaťu pomohli, prečítajte si odporúčaný postup v článku Nastavenie načúvacích prístrojov. Zároveň Vám radi poradíme ohľadom výberu a nastavenia načúvacích prístrojov v našej Rodičovskej poradni.

 

Rozhodnutie ministerstva prišlo po takmer rok trvajúcej snahe rodičov z občianskeho združenia a lekárov. „Táto zmena prinesie dostupnosť moderných načúvacích prístrojov vhodných pre deti do každej rodiny, je to významný míľnik v starostlivosti o deti s poruchou sluchu na Slovensku,“ hovorí foniater Marián Lacko, predseda odbornej pracovnej skupiny pre zdravotnícke pomôcky pre sluchovo postihnutých.

 

Iba dostupnosť kvalitných načúvacích prístrojov však nestačí. „Na Slovensku potrebujeme celoplošnú sieť odborníkov, ktorí sa budú o deti so sluchovým postihnutím a ich rodičov starať. Je potrebné, aby pediatri, ORL lekári, foniatri, klinickí logopédi, špeciálni pedagógovia a iní odborníci s rodičmi detí úzko spolupracovali, bez toho to nejde,“ vysvetľuje Irina Šebová, prednostka Detskej otorinolaryngologickej kliniky Lekárskej fakulty a Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave. Aj preto na svojom pracovisku tento rok zriaďuje centrum, ktoré príde s najnovšími vyšetrovacími a rehabilitačnými postupmi pre deti.

 

Centrum je jedno z viacerých, ktoré na Slovensku v najbližších rokoch vzniknú. „Zriadenie viacerých centier pre diagnostiku a riešenie poruchy sluchu u detí, ktoré pripravujeme, bude dôležitou zmenou v starostlivosti o sluchovo postihnuté deti na Slovensku,“ zdôrazňuje foniatrička Dagmar Volmutová. Vznik centier vítajú aj rodičia, „Nestačí, že deti budú mať kvalitné načúvacie prístroje na ušiach. Je dôležité, aby boli aj správne nastavené a to dnes nie je vždy samozrejmosť,“ hovorí František Majtán. Podľa neho sú na Slovensku stále prípady detí, ktoré nikdy neabsolvovali vyšetrenie s nasadenými načúvacími prístrojmi, ktorým sa zisťuje, čo s nimi v skutočnosti počujú a vylepšuje sa ich nastavenie pre potreby dieťaťa. „To, že tieto deti s načúvacími prístrojmi nepočuli to, čo v skutočnosti mohli, sme odhalili až keď sme ich zobrali na takéto vyšetrenia do zahraničia. Verím, že centrá, ktoré pripravujú naši lekári a iní odborníci, odstránia tento problém,“ dodáva predseda združenia František Majtán.

 

OZ Nepočujúce dieťa

Občianske združenie Nepočujúce dieťa na Slovensku vzdeláva a obhajuje práva rodín sluchovo postihnutých detí. Združenie založili v roku 2015 rodičia detí, ktorí veria, že na Slovensku je možné vytvoriť prostredie, vďaka ktorému bude mať každé sluchovo postihnuté dieťa šancu na plnohodnotný život vo väčšinovej počujúcej spoločnosti. Cieľom združenia je, aby šťastní rodičia vychovávali šťastné nepočujúce deti.

 

Aby sa dobré veci diali stále

Aktivity OZ Nepočujúce dieťa môžete podporiť jednorázovým alebo mesačným darom na www.chcempocut.sk 

ĎAKUJEME!

 

Bratislava, 27. júl 2015

Komentáre (4)

  • Neuveriteľné - neskutočné - strašne veľmi sa teším laughinglaughinglaughing!!! Je to obrovský skok vpred laughinglaughinglaughing!
    Ešte by mohli dávať tento príspevok na akékoľvek naslúchadlá, t.j. nielen na staršie (prípadne aj "prastaré") modely, ktoré zvyčajne bývajú uvedené v zozname kompenzačných pomôcok (aspoň pred cca rokom to tak bolo), ale aj najnovšie a najdrahšie a zároveň dokonca aj kúpené kdekoľvek (aspoň vrámci EU). Prečo by rodičia, ktorí šetria o106 na najlepší a najnovší model naslúchadiel (aby ich dieťa mohlo čo NAJLEPŠIE počuť) nemohli tiež využiť tento doplatok? ... alebo sa podarilo presadiť aj toto?
  • Ahoj Ivonka, tiez mam obrovsku radost, pracovali sme na tom vyse roka a nezistne pomahalo velmi vela ludi, ktorym patri nasa vdaka.

    To, o com pises, sa nam, zial, nepodarilo zmenit a ani sme sa o to nepokusali - takto totiz funguje system ako taky. Zdravotne pomocky musia byt v kategorizacnom zozname, inak sa nedaju predpisat. Verim, ze po mnohych rozhovoroch, ktore sme na tuto temu absolvovali s MZ SR a s distributormi nacuvacich pristrojov, sa bude darit novinky kategorizovat rychlejsie, aby boli co najskor dostupne pre deti vramci zdravotneho poistenia.

    Sposobom, ktory opisujes, funguje zaobstarenie nacuvacich pristrojov cez UPSVaR, kde je mozne dostat prispevok na kompenzacnu pomocku, tj. nacuvaci pristroj, vo vyske 334 € na jeden ks.

    Prajem krasny den ;-)
    Fero

  • To je perfektne !! Ste uzasni !! Existuje uz aj presny zoznam, ktore pristroje pre deti to budu ? Pripadne, kde sa to da pozriet ?  Dakujem. Zuzana 
  • Dobry den Zuzana, dakujeme, aj my sa velmi tesime :-)
    Zoznam sa hlada trochu tazko, nachadza sa tu:  www.health.gov.sk/?zoznam-kategorizovanych-zdravotnickych-pomocok
    Vyberte si najaktualnejsi zaznam, tam potom subor Zoznam ZP. Pomocou filtra v exceli si môžete vybrať skupinu N1.4 - to je skupina načúvacích prístrojov pre deti.

    Pre ukážku, nachádzaju sa tu:
    Phonak Sky Q50 a Q70
    Widex Clear 220, 330, 440
    Siemens Motion 300, 500, 700

    Pri načúvacích prístrojoch pre deti odporúčame, aby mali minimálne 8 kanálov, funkciu nelineárnej vysoko-frekvenčnej kompresie, možnosť pripojenia bezdrôtového systému, odolnosť voči vode a potu, programy pre rôzne zvukové situácie a automatický systém, ktorý medzi týmito programami prepína podľa prostredia, v ktorom sa dieťa nachádza.

    V prípade akýchkoľvek otázok sa na nás môžete obrátiť v www.nepocujucedieta.sk/poradna
Pridaj komentár