Pieseň pre zdravotne postihnuté deti (a všetky ostatné)

pred 8 rokmi

 

Nie každý deň je dobrý. Možno to tak musí byť, aby sme vďaka tomu tie dobré dni rozpoznali a vedeli si ich vážiť. Keď na taký deň natrafím, zvyčajne sa zatvorím do izby, zoberiem gitaru a to, čo ma ťaží zo seba vyspievam von.

Tu príde vhod, že Maťko bez "načúvatiek" nič nepočuje a teda keď večer spí... tak spí – pokojne a ľahostajne k hlučným emóciám prichádzajúcim z vedľajšej izby. V ten večer, keď som ho ukladal spať, videl som v postieľke dokonalého človeka – spod periny vytŕčala bystrá hlava, pod pyžamom o sebe dávala pokojným dychom vedieť krásna, čistá duša – najkrajšia, akú som zatiaľ na tomto svete stretol.

Ospravedlňujem sa rodičom, ktorí ešte len musia prejsť bolesťou z diagnózy, za to, čo teraz poviem. Ale byť rodičom postihnutého dieťaťa je krásne. Naučí Vás to hľadať zmysel života a radosť z neho hlbšie, než by ste sa kedy odvážili načrieť. Naučí Vás to ráno po zobudení vidieť vo svete iné veci, a večer, pred spaním, ďakovať za iné dary, ktoré ste od neho dostali.

Naše deti sú tým najväčším darom a my im to dávame vedieť, aby mohli žiť šťastné detstvo, v bezpečí svojej rodiny.

Ale v ten večer ma do izby s gitarou nepriviedla radosť zo svojho syna. Priviedol ma tam strach. Strach z toho, aký k nemu bude svet – na akých ľudí natrafí, keď pôjde do škôlky, do školy, do práce? Budú si ho vážiť tak ako my? Budú ho prijímať aj s hendikepom, učiť sa vidieť to krásne v ňom a vážiť si to?

V ten večer som mal strach. Strach, že by ho raz mohli zlomiť a udupať v ňom to krásne, úctyhodné, to perfektné. A vtedy som si dal záväzok – môj syn nikdy nesmie zabudnúť, kým je, nikdy mu nesmú iní do hlavy natlačiť, že nie je dosť dobrý, len preto, že je iný. Práve naopak – musí vždy myslieť na to, že nevzdať sa aj napriek horším kartám, je najväčšou cnosťou človeka.

Vtedy vznikli slová pesničky „Si perfektný“. A neskôr, keď sme ju chceli priniesť aj ostatným, vznikla hudba od Borisa Čellára a video, ktoré spolu s ňou môžete vidieť.

Vypočujte si ju, snáď sa bude páčiť. Ale hlavne - spievajte ju svojim deťom, aby nikdy nezabudli, že sú perfektné!

Spievanie je moje hobby, ale to, čo drží moje srdce, je boj za lepšiu budúcnosť detí s poruchou sluchu. Ak by ste nás v ňom chceli podporiť (napr. 2%, finančým darom alebo dobrovoľníckou pomocou), viac si môžete prečítať tu - Ako pomôcť?

Ďakujem Vám!

Komentáre (0)

Pridaj komentár